Terreur in Leiden

 

Sneller dan iedereen dacht is terreurprofessor Marinus van het toneel afgevoerd. Hij is natuurlijk boos en verontwaardigd, maar ik vind het toch knap werk van de Leidse universiteit dat ze hem zo snel hebben kunnen laten opkrassen. Ze hebben in Leiden dan ook een zekere eer hoog te houden, want zodra een professor uit de gratie valt, wordt snel iets gevonden om hem weg te werken. Destijds werd hoogleraar psychologie René Diekstra ook zonder veel omhaal bij het groot vuil gezet.

Daarvóór was het Wouter Buikhuisen, hoogleraar criminologie, die op weinig elegante wijze werd weggezuiverd. Omdat hij dingen onderzocht die sommigen (vooral “weldenkende” aanhangers van PvdA, D66 en aanverwante hypocriet-linkse partijtjes) niet netjes vonden. En Leiden wilde graag luisteren naar deze kakofonische vox populi.

Maar het zijn niet alleen professoren die, hoe verdienstelijk ook, de laan uit worden gestuurd. In 1994 moest de voorzitter van het College van Bestuur, C.P.C.M. Oomen, ophoepelen wegens geknoei met geld.

Maar er is een lichtpuntje: terreurprofessor Marinus mag dan de aftocht blazen, Leiden heeft altijd nog terreurprofessor Edwin: “Get to know Edwin Bakker and discover how terrorism works.”